Składniki na 6 porcji:

1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
200 ml ciepłej wody
Ok. 400 g mąki orkiszowej
200 g tartego sera mozzarella
Przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
1 ząbek czosnku
Ulubione dodatki: szynka, cebula, pieczarki, kiełbasa krakowska, papryka, kukurydza itp.

Wykonanie:

Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie  krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małą pizzę przy pomocy dłoni lub wałka.  Na każdą pizzę nakładamy sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli  i dowolne dodatki. Wierzch każdej mini pizzy posypujemy serem i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.

Wartość energetyczna: 348 kcal

Białko 18,8 g
Tłuszcze 8,51 g
Węglowodany 45,5 g
Błonnik 5,6 g

Leave a comment