Składniki na 4 porcje:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
4 plastry szynki
2 plastry żółtego sera
½ papryki czerwonej
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 łyżka ziaren słonecznika
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Szynkę, ser i paprykę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z olejem i jogurtem naturalnym, dodać pokrojone składniki, sól, pieprz i szczypiorek. Do przygotowanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać ( nie musi być bardzo dokładnie). Gotową masę przełożyć do foremek( papilotek) i piec ok. 20- 25 minut. Po wystudzeniu zapakować jako II śniadanie z pomidorkami koktajlowymi.

Wartość energetyczna: 245,5 kcal

Białko 15,7 g
Tłuszcze 7,7 g
Węglowodany 24,8 g
Błonnik 3,8 g

Leave a comment